Κατηγορίες βραβείων

Οι 32 κατηγορίες των βραβείων εμπεριέχουν όλη τη γκάμα των ελληνικών τυποποιημένων προϊόντων. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό συμμετοχών για μια εταιρεία ή ένα προϊόν. Κάθε προϊόν μπορεί να συμμετάσχει σε πάνω από μία κατηγορία.

 1. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα τυποποιημένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, αγουρέλαια, αγριέλαια, αρωματισμένα ή εμπλουτισμένα με βότανα ελαιόλαδα, κ.ά. της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου.

 1. Ελιά

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλες οι τυποποιημένες ελιές.

 1. Μέλι

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες τυποποιημένου μελιού και των υποπροϊόντων τους.

 1. Βότανο / μπαχαρικό / αλάτι

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες βοτάνων, μπαχαρικών, αλατιού, πιπεριού και άλλων αρτυμάτων στέρεης μορφής.

 1. Ξύδι / άρτυμα

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες από τυποποιημένα ξύδια, μουστάρδες, dressings, σως κλπ.

 1. Αλμυρό έδεσμα

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα τυποποιημένα αλμυρά εδέσματα είτε παστεριωμένα, είτε φρέσκα ψυγείου.

 1. Αλμυρό άλειμμα

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα τυποποιημένα αλμυρά αλείμματα.

 1. Έτοιμο γεύμα

Στην κατηγορία αυτή συμμετέχουν προϊόντα έτοιμου φαγητού, είτε ωμού, είτε προψημένου, είτε έτοιμου σερβιρισμένου γεύματος.

 1. Αρτοπαρασκεύασμα / ψωμί / αλεύρι

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται αρτοπαρασκευάσματα, ψωμί και αλεύρι.

 1. Προϊόν ζαχαροπλαστικής

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται προϊόντα ζαχαροπλαστικής και γλυκά.

 1. Γλυκό άλειμμα

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα τυποποιημένα γλυκά αλείμματα, όπως μαρμελάδες, πραλίνες κ.ά.

 1. Σοκολάτα

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλες οι τυποποιημένες σοκολάτες και τα υποπροϊόντα τους όπως πραλίνες, σοκολατάκια κ.ά.

 1. Βούτυρο καρπών / ξηροί καρποί

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα βούτυρα καρπών και οι ξηροί καρποί, τα ξερά φρούτα και τα υποπροϊόντα τους.

 1. Μπισκότο / μπάρα / σνακ

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα τυποποιημένα είδη που μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ, όπως μπισκότα, μπάρες, κριτσίνια, κουλουράκια, παστέλια κ.ά.

 1. Ζυμαρικό / όσπριο / ρύζι

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα τυποποιημένα ζυμαρικά, τραχανάδες καθώς και όλα τα είδη οσπρίων και όλα τα είδη ρυζιών και τα υποπροϊόντα τους.

 1. Δημητριακό

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα τυποποιημένα είδη δημητριακών και τα υποπροϊόντα τους.

 1. Ρόφημα / ηδύποτο / χυμός

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα τυποποιημένα ροφήματα, όπως καφέδες, αφεψήματα, ροφήματα κακάο, φυτικά ροφήματα καρπών, καθώς και όλα τα τυποποιημένα ηδύποτα και χυμοί.

 1. Γαλακτοκομικό είδος

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα γαλακτοκομικά είδη, όπως γάλατα, κρέμες, ρυζόγαλα, γιαούρτια, βούτυρα κ.ά. και τα υποπροϊόντα τους.

 1. Τυρί

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα τυποποιημένα τυριά και τα υποπροϊόντα τους.

 1. Αλλαντικό / κρέας

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα τυποποιημένα αλλαντικά και κρέατα και τα υποπροϊόντα τους.

 1. Αλίπαστο / ψάρι

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα τυποποιημένα αλίπαστα και ψάρια και τα υποπροϊόντα τους.

 1. Φυσικό καλλυντικό

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα φυσικά καλλυντικά, όπως σαπούνια, προϊόντα προσωπικής περιποίησης κα υγιεινής, κρέμες προσώπου και σώματος, λοσιόν κ.ά.

 1. Βιολογικό προϊόν

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται προϊόντα που προέρχονται από υλικά βιολογικής καλλιέργειας.

 1. Καινοτόμο προϊόν

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται προϊόντα που θεωρούνται σπάνια ή ριξικέλευθα για την αγορά στην οποία απευθύνονται ή που καινοτομούν στη διαδικασία παραγωγής ή παρασκευής τους, στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν, στην προϊοντική τους ταυτότητα ή στον τρόπο προώθησης στο αγοραστικό κοινό.

 1. Νέο προϊόν

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται προϊόντα που δημιουργήθηκαν ή προωθήθηκαν για πρώτη φορά από τις 01/01/2022.

 1. Προϊόν ειδικής διατροφής

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται προϊόντα που απαντούν συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις, όπως χορτοφαγικά, vegan, ωμοφαγικά ή προϊόντα χωρίς γλουτένη, χωρίς ζάχαρη κ.ά.

 1. Προϊόν εντοπιότητας

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται προϊόντα που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του τόπου παραγωγής τους, χρησιμοποιώντας τοπικούς φυσικούς πόρους (κλίμα, έδαφος, βιοποικιλότητα) και τοπικούς πολιτισμικούς πόρους (παραδοσιακές τεχνικές και δεξιότητες).

 1. Προϊόν αναβιώμενης καλλιέργειας

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται προϊόντα που χρησιμοποιούν κι αναδεικνύουν πρώτες ύλες ή τρόπο καλλιέργειας και παρασκευής που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν.

 1. Παραδοσιακό προϊόν

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται προϊόντα που στηρίζονται σε παραδοσιακό τρόπο παρασκευής, συντήρησης, συνταγής, όπως παραδοσιακά γλυκά, γλυκά του κουταλιού, χαλβάδες, αμυγδαλωτά, μπουγάτσες, περέκ κ.ά.

 1. Εξαγώγιμο προϊόν

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται προϊόντα που απευθύνονται στο διεθνές αγοραστικό κοινό, λόγω ζήτησης, λόγω κατάλληλης συσκευασίας (packaging που έχει απήχηση σε συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό, πληροφορίες στη γλώσσα τους, πρακτική συσκευασία για εύκολη μεταφορά κλπ), λόγω ισχυρής προώθησης στο εξωτερικό (social media κ.ά.)

 1. Σχεδιασμός συσκευασίας / Βranding

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται προϊόντα που έχουν μια ισχυρή οπτική ταυτότητα, η οποία περιγράφει το ίδιο το προϊόν χωρίς λόγια, λέει την ιστορία του με έναν άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο.

 1. Specialist Producer of the Year

Στην κατηγορία αυτή, μπορούν να συμμετέχουν κορυφαίοι Έλληνες παραγωγοί με εξέχοντα χαρακτηριστικά κυρίως στην ποιότητα πρώτων υλών, στη ιδιαιτερότητα των προϊόντων τους, στην πορεία τους στο χώρο. Οι κορυφαίοι παραγωγοί που θα συγκεντρώσουν περισσότερους από 80% βαθμούς, ανάμεσα στα 40 κριτήρια που θέτουμε στους κριτές προς μελέτη και ανάλυση, θα είναι αυτοί που θα βραβευτούν. Όσοι συμμετέχουν στη συγκεκριμένη κατηγορία θα λάβουν ένα ερωτηματολόγιο που πρέπει να απαντηθεί από τους υπεύθυνους της εταιρείας.

Η συγκεκριμένη κατηγορία δε συμπεριλαμβάνεται στα πακέτα συμμετοχών και έχει ανεξάρτητη χρέωση 100€ πλέον ΦΠΑ.